Απολύμανση για Κορονοϊό στο σπίτι; Τι πρέπει να γνωρίζεις

 O νέος κορονωϊός (SARS-CoV-2) μεταδίδεται κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και επαφής. Η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε να επιβεβαιωθεί αλλά θεωρείται πολύ πιθανό σε ορισμένες συνθήκες να μπορεί να μεταδώσει τον Sars CoV2. Ο νέος κορονωϊός μπορεί να εξαπλωθεί όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων. Αν κάποιος φορέας της νόσου (COVID-19) βήξει, φταρνιστεί, αναπνέει ή συνομιλεί μαζί μας υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μας μεταδώσει τη νόσο. Όταν τα μολυσμένα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στις μύτες και στο στόμα άλλων ανθρώπων τότε έχουμε την μετάδοση του ιού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί κάποιος να νοσήσει από COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια μολυσμένη με τον ιό και μετά αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.


Αν χρειάζεστε απολύμανση στο Ηράκλειο Κρήτης η ΤΕΖΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ είναι κοντά σας με τους εξιδεικευμένους της επιστήμονες. Τηλεφωνείστε στο 6932 989892 για πληροφορίες


Πως θα απολυμάνεις μονος σου το σπίτι

Η επιβίωση του SARS-CoV-2 σε διάφορες επιφάνειες είναι διαφορετική.
Μελέτη που έγινε σε ελεγχόμενο περιβάλλον αναφέρει ότι ο COVID-19 στον αέρα παραμένει έως και τρεις ώρες, έως και τέσσερις ώρες σε χαλκό, έως 24 ώρες σε χαρτόνι και έως δύο έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα.

Για αυξημένη προστασία από το νέο Κορονοϊό, συνίσταται καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των “περιοχών υψηλής αφής”, όπως είναι οι επιφάνειες του σπιτιού που αγγίζουμε πιο συχνά.

Τί είναι ο ιός

Ο ιός είναι παθογενετικός παράγοντας που δρα μολύνοντας τα κύτταρα ενός οργανισμού, ενσωματώνοντας το γενετικό του υλικό στο γονιδίωμα αυτών και χρησιμοποιώντας για τον πολλαπλασιασμό του τους μηχανισμούς αντιγραφής. Μ αυτή την αντιγραφή κατορθώνει και εξαπλώνεται στον οργανισμό με τις γνωστές συνέπειες.

Το γενετικό υλικό τους είναι DNA ή RNA, μονόκλωνο ή δίκλωνο ανάλογα με το είδος του ιού.
Η ανίχνευσή τους δεν είναι άμεση μετά την είσοδο τους στο κύτταρο-ξενιστή, επειδή μεσολαβεί χρονικό διάστημα κατά το οποίο αντιγράφεται το γενετικό τους υλικό και παράγονται οι πρωτείνες τους.
Η αντιμετώπιση των ιών όταν εισέλθουν σ ενα ζωντανό ρογανισμό γίνεται κυρίως με ειδικά εμβόλια, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά της μόλυνσης.

Τί είναι η απολύμανση

Απολύμανση είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά όχι των ανθεκτικών τους μορφών (π.χ. σπόροι, κύστεις) με χημικές ουσίες (π.χ. αλκοόλη) ή φυσικές μεθόδους (π.χ. υψηλή θερμοκρασία) σε αντικείμενα, εργαλεία και επιφάνειες.
Κατά την απολύμανση η μειώνεται ο πληθυσμός των υπαρχόντων μικροβίων κατά 99,999%.

Οι βασικές κατηγορίες απολυμαντικών είναι:

  • Αντισηπτικά για τα χέρια και το δέρμα
  • Απολυμαντικά επιφανειών
  • Απολυμαντικά εργαλείων και οργάνων
  • Απολυμαντικά ρούχων και ιματισμού

Αν χρειάζεστε απολύμανση στο Ηράκλειο Κρήτης η ΤΕΖΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ είναι κοντά σας με τους εξιδεικευμένους της επιστήμονες. Τηλεφωνείστε στο 6932 989892 για πληροφορίες


ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

Η θερμότητα, το φως και η ακτινοβολία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατάλληλα μέσα για τη μείωση ή την εξάλειψη μικροοργανισμών στο περιβάλλον. Η χρήση θερμότητας είναι μια αξιόπιστη μέθοδος και ένας από τους παλαιότερους φυσικούς ελέγχους έναντι των μικροοργανισμών. Το φως του ήλιου και το υπεριώδες (UV) φως μπορεί να έχει μείωση του πληθυσμού σε έναν αριθμό μικροοργανισμών και μπορεί να είναι μια πρακτική μέθοδος για την απενεργοποίηση ιών, μυκοπλάσματος, βακτηρίων και μυκήτων

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

Η Χημική απολύμανση είναι η πιο διαδεδομένη διαδικασία κατά την οποία επιτυγχάνεται η εξάλειψη ή η μερική καταστροφή του πολλαπλασιασμού των μικροοργανισμών, εκτός των σπόρων Σε ζώντες ιστούς όπως το δέρμα και οι βλεννογόνοι, η παραπάνω μέθοδος καλείται αντισηψία. Οι ενώσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως ως απολυμαντικά είναι οι φαινόλες, αλκοόλες, οξειδωτικές ενώσεις (το ιώδιο, το χλώριο, το υπεροξείδιο του υδρογόνου), υδατικά διαλύματα αλδευδών (φορμαλδεύδη, γλουταραλδεύδη, οξείδιο του αιθυλενίου), ιόντα βαρέων μετάλλων (άλατα υδραργύρου και χαλκού) και απορρυπαντικά.

Πώς γίνεται η απολύμανση για Covid 19

Το βασικότερο είναι να σχεδιάσουμε το πλάνο μας. Αυτό σημαίνει ότι θα εποπτεύσουμε το χώρο μας, θα επικεντρωθούμε στις επικίνδυνες περιοχές και θα αποφασίσουμε τον τρόπο δράσης μας.
Σε ένα εσωτερικό χώρο όπως το σπίτι, το γραφείο ή το κατάστημα οι επιφάνειες που συναντούμε είναι διαφορετικές. Ύφασμα, χαρτί, μέταλλο ή πλαστικό απαιτούν διαφορετικές χημικές ουσίες γιατί μπορεί να έχουμε καταστροφή ή φθορά των υλικών.
Επίσης περιοχές που δεν έχουν επισκεφτεί άνθρωποι για πάνω από 7 ημέρες δεν μπορούν να διατηρούν ίχνη ιών κατάλληλα ώστε να μεταδοθούν.
Οι εξωτερικοί χώροι συνήθως απαιτούν κανονικό καθαρισμό και δεν απαιτούν απολύμανση.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Φοράμε πάντα γάντια μιας χρήσης για καθαρισμό και απολύμανση ώστε αυτά να μην γίνουν εστία μόλυνσης.
Καθαρίζουμε οπωσδήποτε τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό και μετά γίνεται η χρήση απολυμαντικού.
Ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό μειώνει τον αριθμό μικροβίων, βρωμιάς και ακαθαρσιών στην επιφάνεια ώστε η απολύμανση να σκοτώσει τα μικρόβια που βρίσκονται πάνω στις επιφάνειες.
Η χλωρίνη και τα αλκοολούχα διαλύματα είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος για την απολύμανση επιφανειών με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η οικιακή παρασκευή τους είναι σχετικά εύκολη και υπάρχουν πολλές πηγές στο διαδίκτυο που μπορούν να σας καθοδηγήσουν αλλά προτείνουμε να προμηθευτείτε κάποια έτοιμα που είναι πιστοποιημένα και έχουν τις κατάλληλες δοσολογίες.
Επιφάνειες  που συνήθως απαιτούν συχνό καθαρισμό και απολύμανση:

  • Πόμολα πόρτας
  • Τραπέζια
  • Καρέκλες
  • Διακόπτες φωτός
  • Τηλέφωνα
  • Νεροχύτες
  • Tablets – Laptop
  • Οθόνες αφής
  • Τηλεχειριστήρια
  • Πληκτρολόγια
  • Λαβές πορτών ή εξαρτημάτων
  • Γραφεία
  • Τουαλέτες

Αν χρειάζεστε απολύμανση στο Ηράκλειο Κρήτης η ΤΕΖΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ είναι κοντά σας με τους εξιδεικευμένους της επιστήμονες. Τηλεφωνείστε στο 6932 989892 για πληροφορίες


Γρηγορέλης Χάρης
Γεωπόνος

Σχόλια