Απεντόμωση: Τι είναι, γιατί είναι αναγκαία , πότε και που πρέπει να την κάνουμε;

 Η απεντόμωση συχνά συγχέεται με τον όρο απολύμανση. Στην πραγματικότητα ο όρος απεντόμωση είναι διαδικασία με την οποία απαλλάσσουμε το χώρο μας από τα έντομα. Η διαδικασία της απεντόμωσης πρέπει να γίνεται και για προληπτικούς λόγους, ώστε να αποτρέψουμε την μελλοντική είσοδο εντόμων, που καθίστανται εστίες μόλυνσης, στο σπίτι μας.

Γιατί είναι αναγκαία η απεντόμωση σπιτιού ;


μεγάλες κατσαρίδες ζουν σε υπονόμους και μολυσμένα σκουπίδια. Λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους μεταφέρουν μικρόβια αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες αν εγκατασταθούν στο σπίτι μας. Οι κατσαρίδες ως φορείς παθογόνων μικροοργανισμών, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο. Η σαλμονέλα, δερματίτιδες ή αλλεργικές αντιδράσεις είναι κάποιες από αυτές.

Οι κατσαρίδες συνηθίζουν να δημιουργούν εστίες σε αρκετά σημεία μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα στο μπάνιο και την κουζίνα. Επίσης, χαρακτηρίζονται για τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό τους αλλά και την εξαιρετικά υψηλή ανθεκτικότητα τους.

Εκτός από τις κατσαρίδες, η απεντόμωση σπιτιού αντιμετωπίζει δραστικά κάθε λογής έντομο, όπως ο ψύλλος, τα μυρμήγκια, ο κοριός, η μύγα, που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία μας αλλά και την καθαριότητα του σπιτιού μας.

Ποιος μπορεί να κάνει Απολυμάνσεις;

Η εταιρεία μας ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ που εδρεύει στο Ηράκλειο που ασχολείται με Απολυμάνσεις διαθέτει υπεύθυνο επιστήμονα και της έχει χορηγηθεί «Άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους».

Ο υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να είναι:

Γεωπόνος,
Χημικός,
Χημ. Μηχανικός,
Ιατρός,
Κτηνίατρος,
Φαρμακοποιός,
Τεχν. Γεωπονίας (Φυτ. Παραγωγής, Ανθοκομίας και θερμοκηπιακών καλλιεργειών),
Τεχν. Επόπτης Δημ. Υγείας.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργίας, καθώς και ακίνδυνα και άοσμα για μικρά παιδιά και κατοικίδια.

Πότε και που πρέπει να γίνεται η απεντόμωση σπιτιού ;


Οι απολυμάνσεις και απεντομώσεις είναι σωστό να πραγματοποιούνται 2-3 φορές το χρόνο  σε   πολυκατοικίες. Επίσης,ο ιδανικός καιρός για να πραγματοποιηθούν είναι την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη εντομολογική έξαρση.
Στη Κρήτη που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές οι απεντομώσεις – απολυμάνσεις (με την ενοια καταπολέμησης εντόμων είναι ανάγκη να γίνονται με ιδιαίτερη συχνότητα.

Προτού επισκεφθεί το εξειδικευμένο συνεργείο το χώρο σου, καλό θα ήταν να έχετε φροντίσει για δύο πράγματα, μεγάλης σημασίας.

  • Πρώτον, σφουγγάρισε και καθάρισε το σπίτι σου καλά πριν την απεντόμωση διότι θα πρέπει να περιμένεις περίπου μια βδομάδα μετά την εφαρμογή του φαρμάκου για να ξανασφουγγαρίσεις, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η δράση του.

  • Δεύτερον, θα πρέπει να έχουν πλυθεί τα φρεάτια και οι σωληνώσεις με πιεστικό αποφρακτικό για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Η απεντόμωση γίνεται τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και είναι μια αρκετά απλή και γρήγορη διαδικασία που, όμως, απαιτεί την παρέμβαση υπεύθυνων συνεργείων με ειδική άδεια.

Σχόλια